Yanmaz kumaş nasıl yanmıyor ve bu koruyuculuğu nasıl sağlıyor?

 

Yanmaz kumaş nasıl yanmıyor ve bu koruyuculuğu nasıl sağlıyor?

Yanmaz kumaş nasıl yanmıyor ve bu koruyuculuğu nasıl sağlıyor? diye insanların merak ettiklerini ve birbirlerine sorduklarını duyuyoruz. Peki bu kumaşlar nasıl yanmıyor, hadi bu konuyu detaylarıyla anlatalım.

Oksijen yanıcı bir maddedir ve yanma için en gerekli ve çok miktarda olması gerekir, Kumaşın yanması için yakıcı ve yanıcı maddelerin birlikte olması lazımdır. Dünya hava ile dolu olduğu için her an çevremizdeki çoğu şey yanmaya müsaittir. Yangının önüne geçemediğimize göre, yanmayı önlemek adına yakıcı maddeleri ne kadar düşünsek te yanıcı maddeleri daha çok düşünmeliyiz. Yanıcı maddelerin yanmasının önüne geçemiyorsak yanmayı önlemek için uğraşmalıyız ve buna çabalamalıyız.

Yanmaz kumaş özellikleri nelerdir?

Yanmaz kumaş nasıl yanmıyor ve bu koruyuculuğu nasıl sağlıyor? Yanabilir boyuttaki kumaşları yüzyıllardır insanlar bir şekilde üretmektedir. Kumaş çeşitliliği ve anlamı çok olan bir üründür. Ağırlığı, rengi, deseni, yapılış tekniği ve kullanılan ham madde çok farklı olsa da her cins dokunmuş eşya kumaş kapsamındadır. Genel olarak kumaş, boyuna uzatılmış çözgü ipliklerinin arasından enlemesine geçirilen atkı ipliklerinden oluşur.

İster doğal olsun ister suni olsun kumaşın yanmaz olması için liflerinin yanmaya dayanıklı olması gerekir. Yün ateşe dayanıklı olsa da sonuçta yine yanmaya karşı koyamamaktadır. suni malzeme tarzı olan polyester ateşe dayanıklılığı çok azdır ve dayanıklı değildir. Ateşe yün biraz dayanıklıdır ama onunda kaderi yine yanmaktır.

Yakın zamanda üretilen suni kumaştan yanmaz kumaşlar dokuma değil de plastik maddeye yapıştırılan ipliklerden üretilmektedir. Artık farklı elyaf çeşitleri plastik maddelerle birleşince keçe gibi olmaktadır. Değişik elyaf keçe cinsleri kullanarak farklı çeşitler üretilmektedir.

Yanmaz kumaş hangi maddelerden üretiliyor?

Yanmaz kumaş artık günümüzde yanmazlığı sağlamak için asbestlerden üretilmektedir. Asbestin bir diğer adı da amyant tır.  Mineral cinsi açısından asbest sert değildir, yumuşaktır ve ipliksi bir maddedir. Yapısı gereği eğilebilir ve bükülmektedir. Hafiftir ve kumaş gibi dokunabilmektedir. Yün ve pamuk ipliği gibi eğilebilir, kumaş gibi dokunabilir ya da dövülerek keçe haline getirilebilir. İnşaat sektörü ve sanayide en çok kullanılan malzemelerden olan asbest yüksek ısıya dayanıklılığı ile 2500 C sıcaklığa karşı yanmaz, erimez ve dayanıklıdır. Yüzyıllardır insanlar asbestin yanmaz özelliğinden faydalanmışlardır.Yanmaz kumaş nasıl yanmıyor ve bu koruyuculuğu nasıl sağlıyor?

Yanmaz kumaş çeşitleri nelerdir?

Günümüzde yanmaz kumaş pazarlayıcıları asbestin bu özelliklerini bildiklerinden çok daha kolay bir şekilde satış yapabilmektedirler. Asbestin kullanımı çok eskilere dayanmaktadır 2500 yıllık bir tarihi söylenmektedir. Yanmaz kumaş nasıl yanmıyor ve bu koruyuculuğu nasıl sağlıyor? sorusu insanlar tarafından günümüzde sorulmaya devam edecektir. Yanmaz kumaşlara birkaç örnek vermek gerekirse; yanmaz kumaş keçe, cam elyaf kumaş, seramik elyaf kumaş ve aramid yanmaz kumaş dır. İtfaiyelerin üzerindeki elbiseler de yanmaz kumaş üretimi ve koruyucu elbiselerdir.